Schrikdraad doet wolf afdruipen

Een schapenhouder uit Wauberg bij Peer die goed had opgelet tijdens de info-avonden van Welkom Wolf, Landschap vzw, het Natuurhulpcentrum Opglabbeek en de Vlaamse overheid, heeft meteen rendement gehaald uit zijn keuze om zich goed te informeren.
 
Vrijdag 19 april 2019 zou hij met de familie naar de kust vertrekken voor een verlengd Paasweekend, maar niet zonder eerst de maatregelen te nemen die werden voorgesteld om een bestaande omheining wolf-proof te maken. De man kocht enkele rollen elektrische geleider, was met de hele familie twee dagen in de weer om twee stroomdraden aan te brengen op afstandsisolatoren rondom zijn hele weiland van goed 3 hectare - één geleider op 15 cm boven de grond en één op 120 cm hoogte - en koppelde die aan een schrikdraadapparaat. Met een investering van een paar honderd euro en een stevige familie-activiteit wist hij zijn niet-elektrische afsluiting te tunen tot een wolf-proof raster. Die avond zou hij zijn 25 schapen en lammetjes immers voor het eerst niet 's nachts kunnen ophokken, en hij wou niet het risico nemen om zijn dieren onbeschermd achter te laten. De zoon des huizes had nog een trailcam in de kast liggen, en richtte die op de plek in de omheining waarvan hij vermoedde dat het de zwakste plek was. Vervolgens vertrok de hele familie op vakantie naar de kust.
 
Groot was hun verbazing toen ze maandag bij thuiskomst de filmpjes op de trailcam bekeken. Naast beelden van hun eigen schapen en lammetjes, bevatte de trailcam drie superduidelijke opnames van wolf August - bevestigd door het INBO - die geïnteresseerd de omheining verkent, maar die al snel vaststelt dat deze schapenhouder goed heeft opgelet tijdens de info-avond over wolfwerende omheiningen. De wolf druipt uiteindelijk af, slechts enkele uren nadat de schrikdraad geplaatst is! Die nacht en de dagen nadien zijn er geen dode schapen gemeld, dus heeft de wolf intussen een wilde prooi gegrepen.
 
Het lijkt een sprookje dat goed afloopt, maar het gebeurde écht, in Wauberg-Peer. De perfecte illustratie van wat we willen bereiken: dat wolven zich toeleggen op wild en niet op schapen, maar dat lukt alleen als elke schapenhouder zijn verantwoordelijkheid neemt.
 
Welkom Wolf en Landschap vzw hebben intussen de instructies op www.welkomwolf.be/schrikdraad verder uitgeschreven. Wie zélf aan de slag wil om zijn omheining wolf-proof te maken, vindt er alle informatie. Bovendien heeft Welkom Wolf samen met een Nederlands-Duitse partner allesomvattende 'wolvenkits' uitgewerkt, speciaal op maat van kleine hobby-landbouwers. De bestaande 'basissets voor wolfafweer' gaan er immers al snel van uit dat je 1 hectare (400 meter) hebt af te rasteren, maar veel hobbyisten houden schapen op veel kleinere percelen. Daar is nu een oplossing voor, met 'voordeelpakketten' (schrikdraadapparaat, isolatoren, geleiders en/of wolvennetten) voor rasters vanaf 100 meter lengte, modulair uitbreidbaar per 50 meter. De prijzen zijn haarscherp en alle 'wolvenkits' omvatten een zeer krachtig schrikdraadapparaat dat ook geschikt blijft als je later je omheining wil uitbreiden met bijkomende wolvennetten of draadrasters.
 
Er wordt wel eens beweerd dat het nemen van preventieve maatregelen onbetaalbaar is. De schapenhouder in Wauberg bewees het tegendeel en beschermde zijn dieren met een investering van slechts enkele honderden euro, waarvan hij nog eens 80% kan recupereren van de Vlaamse overheid. De kleinste wolvenkit van Welkom Wolf, geschikt om 100 meter te voorzien van een volledig nieuw elektronet, kost alles inbegrepen 380 euro. Daarvan betaalt de Vlaamse overheid 80%, zodat het de schapenhouder nog welgeteld 76 euro kost om een wolvennet te plaatsen rond een kleine weide of als nachtraster binnen een veel grotere weide. Moet je alleen maar een bestaande omheining aanpassen, dan kosten het stroomapparaat en materiaal voor 100 meter ongeveer 200 euro, waarvan je na subsidiëring slechts 40 euro zelf moet betalen. Schapen beschermen is dus voor iedereen haalbaar. Grotere schapenhouders moeten uiteraard grotere investeringen doen, maar daar wordt vaak gewerkt met 5-draadsrasters, die in verhouding goedkoper zijn dan elektronetten.
 
 
Alle info op www.welkomwolf.be/schrikdraad, via wolven@landschapvzw.be of 0495-32 53 30.

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg