Zwervende wolven

 

'De wolf is een goede loper en een prima zwemmer. Zwervende wolven steken grote rivieren over en kruisen drukke snelwegen.'

 

Wolf zkt. partner

Doorgaans verlaten jongvolwassen wolven het geboorteroedel in hun tweede levensjaar. Ze gaan dan zwerven, op zoek naar een geschikt nieuw leefgebied en een niet-verwante partner waarmee ze een nieuwe roedel kunnen starten. In Europa sluiten jonge wolven zich niet aan bij een al bestaande roedel, iets wat uit Amerika wel bekend is. Waar relatief weinig wolven voorkomen, leven de jonge dieren vaak eerst een tijdje alleen in hun nieuwe leefgebied voordat ze een geschikte, niet-verwante partner vinden.

Traditioneel is de nazomer de beste tijd om nieuwe roedels te ontdekken. De jongen leven wat minder verborgen, maken de eerste uitstapjes en hebben veel voedsel nodig. Ook wordt op rendez-vous-plaatsen gehuild om de hele groep weer te verzamelen. Dat alles maakt de kans op ontdekking groter.

Eenzame wolven op zoek naar een partner of nieuw territorium kunnen grote afstanden afleggen. Op één nacht overbruggen ze vlot 50 kilometer. Overdag wordt meestal niet rondgetrokken om contact met mensen te mijden.

Wolven gaan desnoods vér voor een goed lief

In Duitsland zijn nieuwe vestigingen tot een afstand van 200 à 300 kilometer van de bekende roedels niet ongewoon. Onlangs heeft een jonge Duitse wolf zich zelfs over een afstand van 1 500 kilometer verplaatst om uiteindelijk zijn nieuwe leefgebied in Wit-Rusland te vinden. Dergelijke trektochten waren ook al bekend van de kolonisatie van Midden-Zweden vanuit de Russisch-Finse populatie. Ook hier trokken minimaal vier individuele dieren over een afstand van meer dan 1 000 kilometer. Eind 2012 liepen twee Duitse wolven, onafhankelijk van elkaar, helemaal naar Jutland in het noorden van Denemarken. Toen één van de twee dood werd teruggevonden, bleek uit DNA-analyse dat hij afkomstig was uit de regio Lausitz in het oosten van Duitsland en dus minstens 850 kilomer had afgelegd om Jutland te bereiken.

Er zijn niet veel barrières die wolven tegenhouden. Wolven zijn goede zwemmers en uitstekende lopers. Ze kunnen goed overleven zo lang er maar genoeg voedsel en dekking is. Uit de nieuwe vestigingen overal in Europa blijkt dat wolven moeiteloos grote rivieren, drukke snelwegen en dicht bevolkte gebieden kunnen passeren. Ze hebben schrik van mensen, maar niet van menselijke infrastructuurwerken zoals wegen, bruggen en bebouwing.

In het filmpje hieronder staat een wolf te twijfelen aan de ingang van de 13 km lange Fréjustunnel die de Italiaanse met de Franse Alpen verbindt. Doet-ie-het of doet-ie-het-niet?

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg